מחקר: אוויר קר עולה – מה זה אומר על אקלים של כדור הארץ
עד כה ידענו שאוויר חם עולה בעוד אוויר קר שוקע. אולם מחקר מאוניברסיטת קליפורניה מצא כי באטמוספירה טרופית אוויר קר עולה בגלל אפקט שעד כה התעלמו ממנו – אפקט הציפה של אדי המים. אפקט זה מסייע בוויסות האקלים הטרופי וסופג חלק מההשפעות של האקלים המתחמם.
המחקר, שפורסם בכתב העת Science Advances, הוא בין הראשונים להראות את ההשלכות העמוקות שיש לאדי המים על אקלים כדור הארץ ואיזון האנרגיה.
"ידוע שאדי מים הם גז חממה חשוב שמחמם את כדור הארץ", אמר החוקר דה יאנג. "אך מצד שני, לאדי מים יש אפקט ציפה המסייע לשחרר את החום באטמוספירה לחלל ולהפחית את מידת ההתחממות. ללא הקלילות של אדי מים, התחממות האקלים הייתה גרועה יותר."
תחת אותם תנאים של טמפרטורה ולחץ, אוויר לח קל יותר מאוויר יבש. זה נקרא אפקט הציפה של האדים. החוקרים גילו כי אפקט זה מאפשר לאוויר קר ולח לעלות וליצור עננים וסופות רעמים באזורים הטרופיים של כדור הארץ. במקביל, אוויר חם ויבש שוקע כאשר השמיים בהירים. ואז האטמוספירה של כדור הארץ פולטת יותר אנרגיה לחלל ממה שהיא הייתה ללא אפקט הציפה של האדים.
המחקר מצא כי קלילות אדי המים מגדילה את הפליטה התרמית של כדור הארץ בכ- 1 עד 3 וואט למ"ר מעל האזורים הטרופיים של כדור הארץ. ערך זה משתווה לכמות האנרגיה שנלכדת על ידי הכפלת ריכוז הפחמן דו-חמצני באטמוספירה. כותבי המחקר טוענים כי השפעות הקרינה של האדים גדלה בצורה אקספוננציאלית עם התחממות האקלים.
הבנה טובה יותר של השפעת אפקט הציפה של האדים ותפקידו כמווסת באזורים טרופיים יכולה לשפר את הדמיות הענן וסופות הרעמים, כמו גם את מודלי האקלים.
"כעת, כאשר אנו מבינים כיצד קלילות המים מווסתת את האקלים הטרופי, אנו מתכננים לבדוק האם מודלי האקלים מייצגים במדויק את ההשפעה של אפקט זה," אמר המחבר הראשי של המחקר, סת זיידל.